Luxatia congenitala de sold
Categorie : Ortopedie pediatrica

Displazia congenitală de șold se prezintă sub forme variate, în funcție de gradul de deplasare a șoldului (subluxabil, dislocabil sau dislocat) și în funcție de vârsta pacientului. Această displazie implică o deformare progresivă a șoldului, cu afectarea extremității superioare a femurului, a acetabului și a capsulei articulare.
 Luxația congenitală de șold se împarte în două mari categorii: teratologică, care este asociată cu alte malformații severe (mielomeningocel, artrogripoza multiplă congenitală, agenezia lombosacrată, anomalii cromozomiale, etc.) și tipică care apare la un copil normal, fară alte malformații asociate.
 Luxația congenitală tipică de șold se împarte trei grupe: a) luxația congenitală de șold, în care capul femural este ieșit complet din cotil; luxația poate reductibilă prin simpla flexie-abducție a șoldului sau poate fi ireductibilă; b) displazia luxantă de șold în care capul femural este încă în acetabul, dar poate fi cu ușirință luxat prin mișcarea de adducție-extensie a șoldului; c) displazia subluxantă de șold în care capul femural poate fi parțial deplasabil din acetabul, dar nu complet. Din punct de vedere didactic luxația congenitală de șold este împărțită într-o primă etapă numită displazie luxantă de șold, care cuprinde situația în care există modificările ce pot favoriza luxarea șoldului la un moment dat, dar în care capul femural este în continuare în dreptul cotilului și luxația propriu-zisă, în care capul femural este luxat din cotil. În principiu se consideră ca displazia congenitală de șold durează de la naștere până la vârsta mersului (6-8 luni), iar după apariția mersului, deci după instalarea factorului ce poate produce luxarea șoldului, vorbim despre luxația propriu-zisă de șold. Trebuie precizat însă faptul că și în perioada de dinaintea mersului putem întâlni un șold luxat, fără a fi însă vorba despre o luxație teratologică de șold.

Autor: Dr. Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrica, alexandru.ulici@emedonline.ro