Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Home » Stiri » eMedOnline news » Bulbul olfactiv creste o data cu simtul mirosului
Bulbul olfactiv creste o data cu simtul mirosului
In acest studiu, cercetatorii de la Scoala medicala a Universitatii din Dresda au studiat 20 de persoane cu pierderi ale simtului mirosului. La inceputul studiului, pacientii au fost supusi unor investigatii ca: RMN al creierului si endoscopie nazala, o examinare a interiorului nasului cu ajutorul unui instrument flexibil numit endoscop. Abilitatea acestora de a distinge mirosuri, a face deosebire intre mirosuri si a identifica anumite mirosuri au fost de asemenea testate. Intreaga evaluare a fost repetata dupa 13-19 luni.

La prima evaluare, 7 din cei 20 de pacienti nu au avut nici un simt al mirosului (anosmie), iar13 au avut un simt al mirosului redus (hiposmie). La a doua evaluare 6 au avut anosmie si 14 hiposmie, arata studiul.

La pacientii care au avut initial hiposmie, dimensiunile bulbului olfactiv au crescut odata cu cresterea simtului mirosului. Dar nu a existat nici o corelatie intre dimensiunile bulbului olfactiv si abilitatea de a distinge sau a identifica anumite mirosuri.

Studiul a fost publicat in numarul din iunie al ziarului Archives of Otolaryngology — Head & Neck Surgery.

“Corelatia intre dimensiunea bulbului olfactiv si functia olfactiva poate fi folosita in combinatie cu alti factori care influenteaza functia mirosului, cum ar fi ceea ce a mai ramas din functia olfactiva, varsta si durata pierderii olfactive ca mijloace de furnizare a informatiilor individuale asupra prognosticului bolii acestora.”afirma autorul studiului.

“Ipotetic, o abordare multifactoriala poate fi aplicata pentru a veni cu o eventuala formula care va permite un prognostic mai precis al functiei olfactive. In special, de vreme ce optiunile terapeutice ale pacientilor cu pierdere olfactiva sunt limitate, in prezent, acest tip de informatii are o mare importanta clinica.”

Sursa: JAMA/Archives journals, 18 iunie 2008


Alte articole
04:12:2010 - Adevarul despre durerea de spate
03:12:2009 - Exercitiul fizic te poate face mai destept si cu mai mult succes
20:11:2009 - Ciocolata neagra ar putea reduce nivelul hormonilor de stres
25:03:2009 - Extractul de ceai negru poate proteja impotriva radiatiilor ultraviolete
10:01:2009 - Invingeti depresia de iarna

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007