Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Home » Stiri » eMedOnline news » Preeclampsia - Legata De Problemele Cardiovasculare Dupa Sarcina
Preeclampsia - Legata De Problemele Cardiovasculare Dupa Sarcina
Preeclampsia poate schimba modul in care arterele raspund la insulina, drept urmare mareste riscul de boli cardiovasculare cativa ani dupa ce are loc complicatia periculoasa a sarcinii, afirma cercetatorii scandinavi.

In acest mic studiu cercetatorii au descoperit o asociere intre sensibilitatea la insulina a femeilor si un istoric de preeclampsie, adica tensiune arteriala crescuta pe durata sarcinii.

“Desi sensibilitatea la insulina a femeilor non-obeze cu preeclampsie anterioara este similara cu cea a femeilor din grupul de control, a existat o corelatie semnificativa intre raportul talie-sold si trigliceridele serice si sensibilitatea la insulina doar la femeile cu antecedente de preeclampsie”afirma cercetatorul sef Dr. Risto Kaaja de la Spitalul Universitar Helsinki, Finlanda.

In al doilea rand, sensibilitatea la insulina a fost corelata cu vasodilatarea din nou numai in cazul grupului cu preeclampsie”afirma Kaaja. Preeclampsia prematura a fost corelata cu slabirea sensibilitatii la insulina mai tarziu in viata”

Studiul a fost publicat in editia din 23 iunie a editiei Hypertension.

In studiu, echipa Kaaja au studiat 28 de femei non-obeze care au avut preeclampsie grava pe perioada sarcinii si le-au comparat cu 20 de femei care au avut sarcini normale. Dupa 5-6 ani cercetatorii au descoperit o asociere intre sensibilitatea la insulina si disfunctii ale arterelor printre femeile cu antecedente de preeclampsie, dar nu si printre femeile cu o sarcina normala.

“Noi am fost primii care au sugerat ca preeclampsia poate fi prima manifestare a sindromului metabolic”afirma Kaaja. “Desi preeclampsia este vindecata de obicei dupa nastere, trasaturi ale sindromului metabolic s-au dovedit ca exista de la luni pana la cativa ani dupa sarcina cu preeclampsie” afirma acesta.

“Am demonstrat ca aceasta deteriorare este legata de sensibilitatea la insulina si de asemenea de raportul talie-sold” afirma Kaaja, “ceea ce inseamna ca femeile cu antecedente de preeclampsie pot fi mai sensibile la efectele nocive ale cresterii in greutate si raportului talie-sold, ceea ce duce la rezistenta crescuta la insulina si risc marit de ateroscleroza.”

Aceste femei ar trebui informate despre riscul marit de boli cardiovasculare, afirma Kaaja.

Femeile cu un raport normal talie-sold care au avut preeclampsie ar trebui sa fie atente sa nu castige in greutate mai tarziu in viata, a spus Kajaa.

In plus, tensiunea arteriala, colesterolul, si nivelul zaharului din sange (glicemia) ar trebui verificate regulat printre femeile cu antecedente de preeclampsie. “Odata cu cresterea raportului talie-sold, acestea vor deveni insulino-rezistente, iar vasodilatarea va fi afectata” spuna Kaaja. “Ambii factori, rezistenta la insulina si vasodilatarea deteriorata, duc la boli cardiovasculare.”

Preeclampsia afecteaza intre 5 si 8 % din sarcini. Boala este caracterizata de tensiune arteriala mare si proteine in urina. Simptomele comune includ si umflaturi, luare in greutate subita, dureri de cap si tulburarea vederii. Totusi, unele femei prezinta doar cateva simptome.

Dr Byron Lee, profesor asociat de cardiologie la Universitatea din California, San Francisco, crede ca acest studiu explica de ce femeile cu antecedente de preeclampsie prezinta risc de boli cardiace.

“Desi stiam de ceva vreme ca femeile cu antecedente de preeclampsie prezinta un risc marit de boli arteriale, nu stiam sigur de ce ”afirma Lee. “Acest studiu sugereaza ca grasimea corpului poate fi legatura. Astfel, femeile care au avut preeclampsie trebuie sa fie foarte atente cu cresterea excesiva in greutate.”


Sursa: Dr. Risto Kaaja, cercetator la Spitalul Universitar Helsinki. Finlanda, Dr. Byron Lee, pofesor asociat de cardiologie la Universitatea din California, San Francisco, 23 iunie 2008, Hypertension, online


Alte articole
04:12:2010 - Adevarul despre durerea de spate
03:12:2009 - Exercitiul fizic te poate face mai destept si cu mai mult succes
20:11:2009 - Ciocolata neagra ar putea reduce nivelul hormonilor de stres
25:03:2009 - Extractul de ceai negru poate proteja impotriva radiatiilor ultraviolete
10:01:2009 - Invingeti depresia de iarna

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007