Aplicarea topica a unor doze mici din extractul de ceai negru, poate oferi protectie impotriva distrugerilor produse de ultraviolete la nivel cutanat, fara sa produca efectele adverse obisnuite.Un numar mare de lucrari stiintifice au ilustrat calitatile protectoare ale catehinelor si polifenolilor din ceaiul negru. Totusi aceste studii au investigat de cele mai multe ori protectia data de extractul de ceai negru in concentratii mari care determina o coloratie verzui -maronie a pielii, facandu-l de nefolosit ca si ingredient cosmetic.
Recent, un grup de cercetatori din Elvetia a urmarit efectele aplicarii sustinute a unor doze mici de extract de ceai negru. Conform acestui studiu condus de Dr. Christian D. Mnich de la Spitalul Universitar di n Zurich , aplicarea extractului de ceai negru in concentratie de 0,4% la nivel cutanat, timp de 5 saptamani , a dovedit efecte semnificative de fotoprotectie.
In timpul studiului 18 subiecti au aplicat extract de ceai negru si placebo pe pielea toracelui posterior (zona neexpusa la radiatiile solare). Acestia au aplicat lotiunea de trei ori pe zi, timp de 34 de zile, la 2-3 ore dupe fiecare aplicare fiind expusi la ultraviolete .
Rezultatele studiului au aratat ca nu a existat o diferenta semnificativa intre eritemul (roseata pielii) de la nivelul zonelor tratate cu ceai negru fata de placebo. Totusi cercetatorii au explicat ca eritemul produs de ultraviolete este un parametru limitat de cuantificare a distrugerilor produse de radiatii la nivelul celulelor cutanate deoarece acesta nu se coreleaza intotdeauna cu expresia p53 (proteina tumorala supresoare produsa in celule sub actiunea radiatiilor ultraviolete).
Cercetatorii au demonstrat ca tratamentul cu extract de ceai negru reduce numarul keratinocitelor (celulele pielii) p53 pozitive , activate sub actiunea radiatiilor ultraviolete , cu 31,9% in ziua 6 si 36,3% in ziua 34 .Totusi s-a observat ca extractul de ceai negru nu pare sa afecteze formarea dimerilor de timidina- leziuni ADN produse frecvent de radiatiile ultraviolete. Aceste leziuni ramase nereparate pot determina cancer de piele, in acest proces fiind implicata proteina p53.
Daca extractul de ceai negru ar actiona ca ecran solar, ar fi de asteptat ca numarul leziunilor induse de ultraviolete sa scada. Dar cum acest lucru nu se intampla cercatatorii au concluzionat ca efectul protector (demonstrat prin scaderea numarului de keratinocite p53 pozitive) trebuie sa fie legat de alte efecte mediate de extractul de ceai negru.
Aceste efecte includ proprietatile antiinflamatorii ale extractului si capacitatea sa de reducere a stressului oxidativ de la nivel celular.Cercetatorii considera ca au demonstrat astfel ca extractul de ceai negru reduce distrugerile produse de ultraviolete si la concentratii mici, aceptabile din punct de vedere cosmetic, sugerand ca extractul ar putea fi folosit in mod curent la prepararea unor creme pentru protectie solara.
Dr. Camelia Vasu, Rosana Medical,
www.rosanamedical.roSursa: Experimental Dermatology 2008