
Pofta de ciocolata indusa de stres ar putea fi totusi justificata. Un nou studiu arata ca ciocolata neagra ar putea micsora nivelul hormonilor de stres la cei stresati.
Cercetatorii au descoperit ca mancatul a aproximativ 40 g in fiecare zi pentru 2 saptamani reduce nivelul cortizolului, un hormon de stres, cat si a hormonilor de tip “lupta sau fugi”, cunoscuti ca si catecolamine, la oamenii stresati.
Aceste descoperiri se adauga altor beneficii recent descoperite ale ciocolatei negre. De exemplu cacaoa este bogata intr-o clasa de antioxidanti numiti flavonoide, care sunt legati de un numar de beneficii de sanatate.
Cercetatorii investigheaza si alti compusi din ciocolata neagra, care ar putea creste sensibilitatea la insulina, ar scadea tesiunea arteriala si ar imbunatati starea psihica.
In acest studiu cercetatorii au privit efectele consumului de 40 g de ciocolata neagra in fiecare zi pentru doua saptamani masurand hormonii de stres din sange si urina, la 30 de adulti. Jumatate din ciocolata a fost mancat dimineata iar jumatate la pranz.
Nivelul de anxietate al participantilor a fost determinat la inceputul studiului, iar probele de sange si urina au fost colectate si analizate la inceputul si sfarsitul studiului de doua saptamani.
Rezultatul a aratat ca mancatul ciocolatei negre zilnic reduce nivelul hormonului de stress la cei care au avut nivele ridicate de anxietate.
Cercetatorii spun ca ciocolata neagra pare sa aiba efecte benefice si asupra metabolismului participantilor si activitatii microbiene intestinale.
Sursa: Martin, F. Journal of Proteome Research, Oct. 7, 2009 advance online edition.