Pisicile Pot Declansa Dermatita Atopica La Unii Copii

Data 19:07:2008 | Categorie: eMedOnline news

Copiii care au o anumita mutatie genetica sunt mai predispusi la dezvoltarea dermatitei atopice daca exista o pisica in casa, sugereaza un nou studiu.
Copiii care au o anumita mutatie genetica sunt mai predispusi la dezvoltarea dermatitei atopice daca exista o pisica in casa, sugereaza un nou studiu.

Ideea ca o mutatie genetica asociata cu o boala pote fi declansata de expuneri ambiente nu este noua, puncteaza cercetatorii din Danemarca si Marea Britanie.

“Este mai mult un exemplu al unui mecanism care este mai probabil sa se intample intre gene si mediul inconjurator. Este un fel de dovada a unui concept sau a unei idei care exista de ani buni”afirma autorul studiului Dr. Hans Bisgaard de la Centrul Pediatric Danez de Astm al Universitatii din Copenhaga. “Poti avea gena multor boli si sa nu faci niciodata boala daca nu esti expus la factorii declansatori.”

In studiu copiii cu mutatia FLG au fost studiati in doua grupuri, un grup de mare risc din Danemarca si un grup reprezentativ din Marea Britanie. Copiii cu mutatie au fost de doua ori mai predispusi sa dezvolte dermatita atopica in primul an de viata. Cei cu mutatia si cu o pisica acasa inca de la nastere au avut un risc crescut de a avea dermatita atopica. Studiul a fost publicat in numarul din iunie al PLoS Medicine.

Dermatita atopica, incepe in primul an al vietii pentru 65 de procente din persoanele care au boala, conform Institutului National de Artrita si Boli de Piele. Aproximativ 20 de procente dintre nou nascuti si copii au simptome.

Bisgaard a explicat ca studiul nu a determinat cum expunerea la pisici declanseaza dermatita atopica, dar demonstreaza ca aceasta nu este o reactie alergica la pisici.

“Probabil este prea devreme sa le spunem parintilor sa mearga sa impuste pisica”, adauga Bisgaard, pentru ca descoperirea trebuie repetata. “Ceea ce induce des in eroare este faptul ca oamenii incearca sa se ghideze dupa fiecare nou studiu de cercetare. Eu unul nu m-as ghida mult dupa asa ceva. L-as vedea ca pe o demonstratie a unui concept, a teoriei corecte la care lucram.”

Bisgaard afirma ca exista un numar de gene care prezic astmul si alergiile. In viitorul apropiat, este probabil ca “vom putea schita riscul unui copil de a dezvolta unele boli”.

Pe deasupra nevoii de a confirma rezultatele inainte de a condamna pisicile, alti factori din spatele prezentei pisicilor trebuie sa fie considerati ca potentiali factori declansatori, a adaugat Dr. Marc Riedl, seful sectiei de alergie si imunologie de la Scoala de Medicina David Geffen de la Universitatea din California din Los Angeles. “Participarea pisicii sau expunerea la aceasta poate reprezenta un surogat la altceva care nu poate fi masurat” spune acesta. De exemplu poate fi o expunere la o ciuperca asociata pisicilor, mai degraba decat la pisici, aceasta declanseaza reactia pielii, explica Riedl.

Riedl este de acord ca importanta studiului este aceea ca “demonsreaza inca o data genele si interactiunile mediului intr-o boala medicala. Acesta este inca un exemplu despre cum genetica unei persoane transmite o sensibilitate la expunerile inconjuratoare.”

Sursa: Hans Bisgaard, M.D., University of Copenhagen, Danish Pediatric Asthma Center; Mark Riedl, M.D., assistant professor and section head, allergy and immunology, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles; June 2008, PLoS MedicineAcest articol vine de la Enciclopedia Medicala Online
http://www.emedonline.ro

Adresa URL pentru acest articol:
http://www.emedonline.ro/cuprins//article.php?storyid=54