Medicamentele Orale Previn Coagularea Sangelui Dupa Operatia De Proteza De Sold

Data 30:07:2008 | Categorie: eMedOnline news

Folosirea medicamentului oral rivaroxaban ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange fatale dupa operatia de proteza de sold, afirma cercetatorii britanici.

Riscul de tromboembolism venos este mare dupa proteza totala de sold, iar riscul poate exista si dupa ce pacientii parasesc spitalul. Indrumarile curente recomanda pacientilor un medicament pe baza de heparina ca enoxaparin pe o perioada de cel putin 10 zile, pana la 35 de zile dupa operatie. Totusi acest tratament preventiv nu este folosit prea mult dupa ce pacientii parasesc spitalul, conform unor informatii ale studiului.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare al Scolii  de Medicina, Stomatologie si Institutul de Cercetare a Trombozei din Londra au comparat noul medicament oral antitrombotic rivaroxaban (Xarelto) cu enoxaparina in tratamentul pacientilor cu proteza de sold.

In experimentul aleatoriu, controlat, 1252 de pacienti au primit 10 miligrame de rivaroxaban oral o data pe zi pe o perioada de 31- 39 de zile, urmat de injectii cu placebo pe o perioada de 10 – 14 zile, in timp ce 1257 de pacienti au primit 40 de miligrame de enoxaparina injectabila o data pe zi pe o perioada de 10 – 14 zile, urmata de tablete placebo pentru 31- 39 de zile.

Analiza completa a 864 de pacienti din grupul cu rivaroxaban si a 869 de pacienti din grupul cu enoxaparina a descoperit ca pacientii din grupul cu enoxaparina au fost cu mai mult de patru ori mai predispusi la tromboza venoasa profunda, embolism pulmonar non fatal sau deces decat pacientii din grupul cu rivaroxaban – 9.3 procente versus 2 procente. Ambele grupuri au avut grade similare de sangerare in timpul tratamentului.

“Tromboprofilaxia extinsa cu rivaroxaban a fost semnificativ mai eficienta decat folosirea pe termen scurt a enoxaparinei plus placebo pentru prevenirea tromboembolismului venos, inclusiv cazurile simptomatice, la pacientii care au suferit operatie de inlocuire totala a soldului” afirma cercetatorii.

“Cu o eficacitate superioara, fara compromisuri in privinta sigurantei si cu o administrare convenienta de o data pe zi, rivaroxaban pare a fi o alegere evidenta pentru simplificarea tromboprofilaxiei dupa operatia de proteza a soldului sau genunchiului.” scrie  Dr. John Eikelboom si Jeffrey Weitz de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada.

Sursa: The Lancet, news release, June 25, 2008

Acest articol vine de la Enciclopedia Medicala Online
http://www.emedonline.ro

Adresa URL pentru acest articol:
http://www.emedonline.ro/cuprins//article.php?storyid=55