Cofeina ar putea bloca colesterolul, legat de Alzheimer

Data 10:04:2008 | Categorie: Noutati medicale

Putina cafeina (cofeina) in fiecare zi ar putea oferi o oarecare protectie impotriva maladiei Alzheimer, pentru oamenii cu valori ridicate ale colesterolului.



Iepurii carora li s-a dat zilnic echivalentul in cofeina al unei cesti de cafea si au fost hraniti cu o dieta bogata in colesterol pentru 12 saptamani, au suferit o afectare relativ mai mica a barierei hematoencefalice, care protejeaza sistemul nervos central de circulatia generala.

Cercetarile au fost publicate in Journal of Neuroinflammation.

Cercetarile anterioare au aratat ca nivelele ridicate de colesterol afecteaza bariera hematoencefalica, expunanad sistemul nervos central la compusi toxici din sange. Aceasta apare in unele boli neurologice cum este si maladia Alzheimer.

Nivelele ridicate de colesterol sunt un factor de risc pentru maladia Alzheimer, probabil prin compromiterea barierei hematoencefalice. Pentru prima data, am aratat ca ingestia cronica de cofeina protejeaza bariera hematoencefalica de colesterol a spus Jonathan Geiger de la Universitatea North Dakota School of Medicine and Health Sciences

Cofeina ofera se pare o oarecare protectie ajutand proteinelor sa mentina legatura stransa intre celulele care formeaza bariera hematoencefalica, oprind in acest fel moleculele nedorite sa patrunda in sistemul nervos central.

Descoperirile confirma studiile anterioare care aratau cum cofeina protejeaza impotriva pierderilor de memorie din maladia Alzheimer.

"Cafeina este un "medicament" sigur si disponibil pe scara larga, iar abilitatea ei de a stabiliza bariera hematoencefalica ar putea avea un rol important in tratamentul afectiunilor neurologice" a spus Geiger





Acest articol vine de la Enciclopedia Medicala Online
http://www.emedonline.ro

Adresa URL pentru acest articol:
http://www.emedonline.ro/cuprins//article.php?storyid=7