• Optiuni de sortare - Proceduri si teste
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Interventii si analize - index alfabetic
A B C D G H I P S T U V
Interventii si analize :: Analize medicale


Glicemia

Ce se intelege prin glicemie?
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
  1. Ce se intelege prin glicemie?
  2. Cum se masoara glicemia?
  3. Care sunt valorile normale ale glicemiei?
  4. Diabetul zaharat - criterii de diagnostic
  5. Tipuri specifice de diabet
  6. Medicamente care influenteaza rezultatele testelor

Glicemia se refera la cantitatea de glucoza din sange. Exista foarte multe substante care intra in categoria zaharuri/zaharide: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza, dar glucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman.

Glucoza provine din dieta (zahar si produse zaharoase, miere, cartofi, faina, cerealele), dar poate fi sintetizata si la nivelul tesuturilor, din orice tip de constituent (inclusiv grasimi si proteine, prin fenomenul de gluconeogeneza). Pentru a ajunge din sange la nivel celular, glucoza trebuie sa strabata membrana celulara. Acest proces este facilitat de insulina, un hormon pancreatic. Cand insulina este eliberata in sange, nivelul glicemiei scade. Glucoza care nu se foloseste imediat de catre organism este stocata in ficat, rinichi si muschi sub forma de glicogen. In momentul in care organismul are nevoie de glucoza pentru producerea de energie, glicogenul este eliberat de catre tesuturi si transformat in glucoza astfel incat nivelul glicemiei creste.

Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de foarte multe aspecte: dieta, activitate fizica, boli, medicamente, stres si chiar in functie de momentul din zi la care se masoara. Astfel, dimineata devreme nivelul glicemiei este mai ridicat datorita eliberarii hormonilor hiperglicemianti (fenomenul dawn – dawn in limba engleza inseamna zori). In anumite cazuri, ca urmare a unor nivele prea scazute de glucoza, organismul poate raspunde exagerat, prin eliberarea in sange a unei cantitati mari de glucoza (efectul Somogyi).

In mod normal, dupa o masa, nivelul glicemiei in sange creste, ceea ce stimuleaza eliberarea insulinei de catre pancreas. Insulina va stimula patrunderea glucozei in celule, ceea ce va scadea nivelul zaharului in sange.

In cazul unei persoane cu diabet zaharat, fie organismul nu produce suficienta insulina, fie insulina produsa nu actioneaza adecvat. Prin urmare, nivelul glicemiei ramane ridicat (hiperglicemie). Daca diabetul nu este diagnosticat la timp si tratamentul nu este instituit se pot produce afectari ale vaselor de sange, inimii, ochilor (retinei), rinichilor, sistemului nervos si altor organe.
Hipoglicemia, adica o cantitate mai scazuta decat valorile normale ale glucozei in sange poate fi cauzata de diferite boli metabolice, endocrinopatii (boli ale glandelor endocrine, care secreta hormoni) sau boli hepatice. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, hipoglicemia poate apare ca urmare a tratamentului medicamentos sau dietei inadecvate.
Pagini: (1) 2 3 4 5 6 »
<< Hamul Pavlik Proteza de sold (artroplastia soldului): Intrebari frecvente >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007