• Optiuni de sortare - Proceduri si teste
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Interventii si analize - index alfabetic
A B C D G H I P S T U V
Interventii si analize :: Interventii


Histerectomia

Cum se face histerectomia?
Autor: Dr. Roxana Rosca
In acest articol:
 1. Ce este histerectomia?
 2. De ce se face histerectomia?
 3. Cum se face histerectomia?
 4. Anexectomia bilaterala
 5. Ce analize sau tratamente se fac inainte de histerectomie?
 6. Complicatiile histerectomiei
 7. Care sunt alternativele la histerectomie?

Pentru a executa o histerectomie, chirurgul detaseaza uterul de vasele de sange si tesutul alaturat care il sustine si de asemenea de vagin. Depinzand de situatie, chirurgia poate implica inlaturarea organelor anexe ( trompe uterine, ovare ).

Tipurile de histerectomii chirurgicale includ:

 • Histerectomia partiala (subtotala). Inlatura uterul dar lasa colul uterin la loc. Prin pastrarea colului riscul de cancer de col uterin ramane si va trebui sa faceti regulat teste Babes Papanicolau.
 • Histerectomia totala. Inlatura uterul si colul uterin.
 • Histerectomia si anexectomia bilaterala. Inlatura uterul, colul, trompele uterine si ovarele. Daca menopauza nu a inceput, inlaturarea ovarelor determina initierea acesteia.
 • Histerectomia radicala. Extinsa mai departe, inlatura partea superioara a vaginului si tesuturi inconjuratoare si ganglioni limfatici. Chirurgii folosesc aceasta procedura pentru anumite forme de cancer.

O histerectomie este realizata sub anestezie totala, astfel ca nu veti fi treaza in timpul operatiei. Procedura in sine dureaza aproape doua ore, cu toate ca va trebui sa petreceti ceva timp inainte pentru pregatirea pentru operatie.

Histerectomia abdominala totala
Aceasta inseamna inlaturarea corpului uterului si a colului pentru ca impreuna formeaza intregul uter.

 • Descrierea procedurii: Doctorul face o incizie in peretele abdominal pentru a dezveli ligamentele si vasele de sange din jurul uterului. Muschii abdomenului nu sunt de obicei taiati ci dati la o parte cu mana. Ligamentele si vasele de sange sunt separate de uter iar vasele de sange sunt legate astfel incat  sa nu sangereze. Uterul si colul sunt inlaturate prin taiere la capatul vaginului. Capatul vaginului este reparat prin coasere astfel ca nu este lasata o gaura.
 • Indicatii si contraindicatii: Acesta este cea mai buna optiune daca aveti de a face cu o suspiciune de cancer, fibrom mare. Este cel mai invaziv tip de operatie si poate implica o perioada lunga de recuperare. Exista riscul ca incizia sa se infecteze.
 • Recuperarea initiala. Dureaza 6 pana la 8 saptamani cu restrictii de efort si ridicarea greutatilor pe toata perioada. Este normal sa va asteptati sa aveti interdicii de sex pentru toata perioada sau pe perioada initiala.
 • Variatii pe acesta tema: Este de asemenea posibil ca doctorul sa faca doar o histerctomie abdominala supracervicala, care inseamna ca numai partea principala a uterului este inlaturata si colul este lasat la locul lui.

Histerectomia vaginala totala
Procedura este aceeasi ca in histerectomia totala pe cale abdominala, dar facuta vaginal.

 • Descrierea procedurii: Doctorul inlatura uterul si colul printr-o taietura in vagin. La fel ca in HAT capatul vaginului este reparat prin coasere.
 • Indicatii si contraindicatii: acesta este de obicei optiunea chirurgicala daca exista proplapsul uterului in vagin, daca nu exista suspiciune de cancer si daca uterul nu este prea marit. Acesta metoda nu este recomandata cand chirurgul are nevoie de spatiu sa se uite daca exista risc de celule canceroase, de raspandire a acestora in cavitatea peritoneala sau daca uterul este marit peste o anumita dimensiune. Acesta operatie poate implica sangerare suplimentara. Datorita absentei unei incizii pe abdomen, este usor sa uiti ca a fost o operatie masiva si sa crezi ca recuperarea dupa operatie va fi usoara.
 • Recuperarera initiala : se asteapta 6 pana la 8 saptamani cu interdictii de efort si ridicari pe toata perioada. Este normal sa te astepti la interdictie de contact sexual pe toata perioada de recuperare initiala.
 • Variatiuni ale temei: Este posibil ca doctorul sa opteze pentru o histerectomie laparoscopica asistata vaginal. In acest caz colul tot este inlaturat.

Histerectomia vaginala asistata laparoscopic

 • Descrierea procedurii : Sunt facute mai multe incizii in peretele abdominal prin care se introduc tuburi subtiri de metal numite “trocare” pentru a furniza acces laparoscopului si altor intrumente chirurgicale. Laparoscopul este ca un telescop micut cu o camera atasata care furnizeaza o imagine care este marita si proiectata pe un ecran de televizor.
 • Intocmai ca in histerectomia abdominala sau in cea vaginala uterul si colul sunt  detasate de ligamentele ce le fixeaza in pelvis si inlaturate printr-o incizie la partea superioara a vaginului care este reparata prin suturi.
 • Indicatii si contraidicatii: Nu toate femeile sunt candidate pentru histerectomia laparoscopica si decizia de a folosi acesta metoda trebuie facuta pe considerente individuale.
 • Recuperarea initiala: 4 pana la 6 saptamani cu restrictii de ridicare si efort care se pot extinde peste aceasta perioada.
 • Variatiuni ale temei: este posibil ca doctorul sa execute o histerectomie laparoscopica totala. In acest caz, totul va fi executat in intregime laparoscopic dar colul va fi inlaturat.
 • Alta posibilitate  este ca doctorul sa opteze pentru executia unei histerectomii laparoscopice supracervicale. In aceasta  situatie colul va fi mentinut.

Histerectomia supracervicala laparoscopica
Aceasta procedura este executata in intregime laparoscopic si nu inlatura colul uterin.

 • Descrierea procedurii: Uterul este taiat in bucati mici inlaturate prin tuburi care au fost introduse in abdomen.
 • Indicatii si contraindicatii: Nu toate femeile sunt candidate pentru histerectomia laparoscopica si decizia pentru  utilizarea acestei proceduri trebuie facuta pe considerente personale.
 • Recuperare intiala : 2- 3 saptamani de refacere, cu indicatii de restrictii la ridicari si efort care s-ar putea extinde peste aceasta perioada.
 • Variati pe aceasta tema: este posibil de asemenea ca doctorul sa execute o histerectomie laparoscopica totala. In acest caz, operatia va fi executata in intregime tot laparoscopic, dar colul va fi inlaturat.Pagini: « 1 2 (3) 4 5 6 7 »
<< Colposcopia Proteza de sold >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007