• Optiuni de sortare - Proceduri si teste
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Interventii si analize - index alfabetic
A B C D G H I P S T U V
Interventii si analize :: Interventii


Glicozuria (glucozuria), glucoza in urina

Care sunt cauzele glicozuriei (glucozuriei)?
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
 1. Ce inseamna glicozurie?
 2. Care sunt cauzele glicozuriei (glucozuriei)?
 3. Sindromul Fanconi
 4. Glicozuria in sarcina
 5. Rezultate fals pozitive/negative

Cauzele majore ale glicozuriei (glucozuriei) sunt doua:

 • Fie cantitatea de glucoza din sange este atat de mare, incat tubulii renali nu sunt capabili sa reabsoarba intreaga cantitate
 • Fie tubulii renali nu sunt capabili sa reabsoarba glucoza, existand un defect la nivelul de reabsorbtie al glucozei. Aceasta conditie se numeste glicozurie (glucozurie) renala.

Reabsorbtia glucozei este un proces dependent de varsta. La copii nascuti prematur, glicozuria (glucozuria) apare frecvent deoarece nefronul – unitatea functionala a rinichiului – este insuficient dezvoltat. In conditii normale, glicozuria (glucozuria) apare cand glicemia are valori peste 300 mg/dl , insa poate fi intalnita si la glicemii de 150 mg/dl, deoarece exista un grad de variabiliate individuala privind capacitatea de reabsorbtie a glucozei la nivel renal.

Cantitati mari de glucoza in sange/Hiperglicemii

 • Cand glicemia are in mod frecvent valori peste 180mg/dl (10 mmol/l), capacitatea de reabsorbtie a glucozei de catre tubulii urinari este depasita. Aceasta valoarea este considerata prag renal. Daca acest prag renal normal este depasit (valoarea glicemiei este mai mare de 180 mg/dl), glicozuria (glucozuria) poate fi un semn de toleranta alterata la glucoza sau chiar diabet zaharat franc. Pentru a se confirma aceste diagnostice, trebuie efectuate teste suplimentare: glicemia bazala (à jeun, dupa un post alimentar de minim 8 ore, in care numai consumul de apa este permis), iar pentru toleranta alterata la glucoza testul de provocare a organismului cu o cantitate standard de glucoza administrata oral (TTGO).
 • Si la persoanele care nu prezinta diabet zaharat, in conditiile ingerarii unor alimente bogate in zaharuri, depasind capacitatea de raspuns a organismului de eliberare de insulina (hormonal care scade nivelul glucozei in sange) poate aparea o hiperglicemie tranzitorie, cu depasirea pragului renal.
 • Alte conditii care se asociaza cu hiperglicemie cu depasirea pragului renal sunt:
  Tireotoxicoza (hipertiroidism)
  Acromegalia (boala endocrina caracterizata prin cresterea deformanta a oaselor si tesuturilor moi pregnant la nivelul fetei si extremitatilor membrelor)
  Sindromul Cushing, incluzand administrarea de medicamente corticosteroide
  Sindromul de dumping, de golire foarte rapida a stomacului, intalnit in rezectiile partiale gastrice
  Boli cronice severe, in care se elibereaza cantitati mari de hormoni de stres hiperglicemianti


Glicozuria renala
Glicozuria (glucozuria) renala se defineste ca fiind excretia (eliminarea) glucozei in urina in cantitati detectabile de testele standard in conditii de glicemie normala sau in absenta hiperglicemiei. In general, glicozuria (glucozuria) renala este o conditie benigna, care nu necesita tratament, insa in anumite cazuri se poate asocia cu anumite afectiuni.
Nici o manifestare clinica nu este specifica glicozuriei (glucozuria) renale, cu exceptia situatiilor in care se asociaza o alta afectiune. De exemplu in sindromul Fanconi se asociaza tulburari de crestere, statura mica, hipotonie musculara, in sindromul Lowe modificari oculare de tip cataracta (opacifierea cristalinului) sau glaucom (cresterea presiunii intraoculare).
Pagini: « 1 (2) 3 4 5 »
<< Proteza de sold (artroplastia soldului): Intrebari frecvente Colonoscopia >>

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007