• Optiuni de sortare - Proceduri si teste
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Interventii si analize - index alfabetic
A B C D G H I P S T U V
Interventii si analize :: Analize medicale


Teste de coagulare

In ce boli apare modificarea timpilor de coagulare ?
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
  1. Constituentii sangelui
  2. Coagularea
  3. Factorii de coagulare
  4. Testele de coagulare
  5. Explorarea fibrinolizei
  6. Rezultate anormale si factori care influenteaza rezultatele analizelor
  7. In ce boli apare modificarea timpilor de coagulare ?

Bolile de sange pot fi mostenite (prezente, chiar daca nu manifeste inca de la nastere) sau dobandite (aparute pe parcursul vietii).
Exemple:

  • Boala von Willebrand este cea frecventa boala de sange cu transmitere ereditara. Ea se datoreaza unei anomalii cantitative sau calitative, in functie de tip, a factorului von Willebrand. Factorul von Willebrand este o proteina care functioneaza ca si “caraus” pentru factorul de coagulare VIII. In plus, factorul von Willebrand este necesar unei aderari trombocitare normale in procesul coagularii. Rolul factorului von Willebrand in hemostaza (oprirea sangerarii) este foarte important. El se ataseaza de trombocite si actioneaza ca un adeziv pe de-o parte intre ele si pe de alta parte intre trombocite si locul afectat de la nivelul vasului de sange. In plus, factorul von Willebrand protejeaza FVIII de distrugere si il transporta catre zona lezata.
  • Hemofilia A, B si C sunt boli de sange rare in care procesul coagularii este afectat ca urmare a lipsei sau prezentei in cantitati insuficiente in sange a unor factori ai coagularii (mai exact factorii VIII, IX si XI).

Afectiunile hepatice acute si cronice  sunt invariabil asociate cu tulburarile de coagulare, avand in vedere rolul fundamental pe care ficatul il joaca in sinteza factorilor de coagulare, proteinelor cu rol in inhibarea coagularii (proteinele C si S, antitrombina) si proteinelor cu rol in fibrinoliza.

Vitamina K este indispensabila sintezei anumitor factori de coagulare (FII, VII, IX, X), de acees deficitul de vitamina K se asociaza cu tulburari de coagulare. Deficitul de vitamina K este rar observat la copii si la adultii sanatosi, insa persoanele suferinde de malabsorbtie intestinala, obstructie biliara, boli hepatice sunt mai predispuse la a dezvolta deficit de vitamina K. La nou nascuti apare acest deficit datorita faptului ca vitamina K nu traverseaza placenta, iar organismul nou-nascutului nu poate sintetiza protrombina adecvat, in timp ce intestinul este steril in primele zile de viata.

Tulburarile plachetare, atat trombocitopeniile, cat si trombocitozele se asociaza cu tulburari de coagulare. In general, un numar scazut de trombocite este asociat cu un risc crescut de sangerare, in timp ce un numar crescut de trombocite (in special in cazul sindroamelor mieloproliferative) se asociaza unui risc trombotic crescut (de a forma cheaguri de sange).

Neoplaziile (cancerele) asociaza tulburari de coagulare, mai ales in cazul tumorilor metastazate. Cel mai adesea acesti bolnavi prezinta hemoragii asociate cu trombocitopenii, determinate fie de invazia neoplazica a maduvei osoase, fie reactie secundara a tratamentului oncologic. Tromboza apare in general ca manifestare a coagularii diseminate intravascular.

Bolile infectioase bacteriene si non-bacteriene, bolile inflamatorii intestinale asociaza tulburari de coagulare. Rolul proteinei S, substanta antitrombotica si profibrinolitica este exacerbat.
Pagini: « 1 ... 3 4 5 6 (7)
<< Colesterolul Glicemia >>
Legat de acest subiect
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007