Fibrele va ajuta sa reduceti riscul de boli de inima, diabet , si dau o senzatie de satietate care va ajuta sa nu va ingrasati, previn sau rezolva constipatia. Doza minima zilnica recomandata este de 25-35 grame.
Fibrele incetinesc digestia si absorbtia glucozei. Pentru cei cu diabet asta poate insemna nivele mai mici de glucoza dupa masa si o cantitate mai mica de insulina necesara
Se recomanda scaderea cantitatii de fibre din cantitatea de carbohidrati a alimentului.
De exemplu daca 100 g dintr-un aliment contin 20 g de carbohidrati si 3 de fibre atunci trebuie sa considerati ca exista 17 g de carbohidrati
Persoanele cu diabet ar trebui sa manance zilnic in jur de 25-35 grame de fibre.
Acestea se gasesc in fructe uscate si fructe care se mananca cu coaja: mere, pere, etc. Legumele bogate in fibre sunt: spanacul, broccoli, varza de Brussel, mazare si fasole.
De asemenea va puteti suplimenta dieta cu cereale imbogatite cu fibre.
Fibrele sunt partile din fructe sau legume care nu se pot digera. Ele sunt clasificate in: cele care se dizolva in apa (solubile) si cele care nu se pot dizolva in apa (insolubile).
- Fibrele insolubile. Acestea favorizeaza transportul alimentelor prin intestin, prevenind constipatia. Se gasesc in faina si cerealele integrale, nuci si multe legume
- Fibre solubile. Acestea pot ajuta la scaderea nivelului colesterolului si glucozei. Se gasesc in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice,morcovi, orz
O dieta bogata in fibre poate scadea riscul de hemoroizi, sindrom de intestin iritabil.
Fibrele sunt bune pentru digestie. Dar prea multe fibre pot conduce la balonare si crampe.
Cresteti continutul in fibre din dieta gradat, pe durata a cateva saptamani, pentru a da timp bacteriilor din intestin sa se adapteze. Beti multa apa. Fibrele care absorb apa formeaza un gel care ajuta tranzitul intestinal. Altfel ati putea deveni constipat.