Termenul medical pentru caderea parului este alopecia. Chelia tipica (alopecia androgenica), cea mai obisnuita forma de alopecie, afecteaza aproximativ o treime dintre barbati si femei. De obicei este permanenta. Un alt tip de alopecie, alopecia areata, poate fi temporara. Se refera la pierderea parului de pe scalp si de pe alte zone ale corpului.
Alopecia androgenica
A avea alopecie androgenica poate insemna aparitia pierderii parului chiar din timpul adolescentei. Pentru barbati acest tip de chelie este caracterizat tipic prin pierderea parului care incepe la tample si in crestetul capului. Rezultatul final poate fi chelia partiala sau completa. Femeile cu alopecie androgenica au de obicei pierderea parului limitata la rarirea firelor din frunte, tample si crestetul capului. Chelia completa apare rar la femei.
Alopecia androgenica are cauza ereditara. Desi este mai frecventa la barbati poate afecta si femeile. Un istoric de alopecie androgenica la vreunul dintre parinti creste riscul de chelire. Factorul ereditar influenteaza si varsta la care incepe sa va cada parul precum si viteza de dezvoltare, tipul si extinderea cheliei.
Alopecia areata
In alopecia areata, chelia apare de obicei in petice mici, rotunde, netede. Va poate cadea numai parul scalpului sau si par de pe corp.
Alopecia areata este clasificata ca o boala autoimuna dar cauza ei este necunoscuta. Persoanele care dezvolta acest tip de chelie sunt in general sanatoase. Anumiti cercetatori cred ca unii oameni sunt predispusi genetic la dezvoltarea alopeciei areata si ca prezenta unui factor declansator cum ar fi un virus sau altceva din mediu ar declansa afectiunea. Un istoric familial de alopecie areata va predispune la dezvoltarea ei. In alopecia areata, parul va creste la loc, dar poate sa va cada si sa va creasca de mai multe ori.