CE FACE
Vanadiul este un agent activ in ajutarea metabolismului corpului, concentrandu-se in acelasi timp pe cresterea oaselor, intarirea dintilor, functionarea adecvata a tiroidei , fertilitatea si productia de hormoni.
IN CORP
Majoritatea Vanadiului se elimina prin fecale, numai 5-10% fiind efectiv absorbit
DACA LIPSESTE
In timp ce pe barbati nu-i afecteaza, lipsa acestui mineral poate afecta capacitatea unei femei de a ramane insarcinata. Ea cauzeaza si o incetinire a productiei de globule rosii ce poate provoca anemie, defecte in descompunerea fierului, oase si dinti fragili precum si formarea de cartilaje de slaba calitate.
SURSE NATURALE
Surse naturale de Vanadiu se pot gasi in fructe de mare, ridichi, paini din cereale integrale, cereale, legume, nuci, uleiuri si capsuni. Alimentele procesate contin niveluri ridicate de Vanadiu deoarece acesta exista in metalul masinilor care fac alimentele respective. Destul de interesant, Vanadiul este si un mineral care se gaseste (purtat) in aer.
DOZA ZILNICA
10-100 micrograme pe zi trebuie sa ajunga.
SUPRADOZARE
Daca nu se ia sub o forma naturala, Vanadiul poate fi toxic. Efectele acestui fapt se pot inscrie de la deficit de crestere, afectarea ficatului si a sistemului nervos, insuficienta renala, pana la scaune moi si pierderea apetitului .
INTERACTIUNI
Nivelurile mari de opproteine, acid clorhidric, aluminiu, vitamina C si fier sunt considerate a impiedica Vanadiul sa fie absorbit.
SUPLIMENTE
Vanadiul este considerat a avea aceleasi efecte ca si insulina asupra organismului uman. In doze mici, s-a constatat ca opreste efectele diabetului.