Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Vitamine si minerale :: Vitamine


VITAMINA C

Supradozare, interactiuni
Autor: Dr. Ana-Maria Iordan
In acest articol:
 1. Ce este vitamina C?
 2. Ce face vitamina C?
 3. Surse naturale de vitamina C
 4. Daca lipseste
 5. Care este necesarul zilnic de vitamina C?
 6. Suplimente
 7. Supradozare, interactiuni

SUPRADOZARE
Se considera ca doza superioara tolerata de organismul uman adult este de 2g/zi. Totusi, incepand cu doze mai mari de 1g/zi pot apare greata, dureri epigastrice (la nivelul stomacului), diaree, urticarie si poliurie (urinare excesiva) care se remit la scaderea dozei sau intreruperea temporara a administrarii de vitamina C. Nu exista date privind doza toxica pentru organismul uman.

In cazul dozelor mai mari de 4g/zi creste eliminarea ascorbatului la nivel renal, si semnificativ a unuia dintre metabolitii acestuia, oxalatul, crescand riscul de producere a litiazei renale cu oxalati. De aceea, in cazul persoanelor cu istoric de boala renala se recomanda prudenta in administrarea vitaminei C.
In cazul intreruperii bruste a megadozelor se pot manifesta in mod paradoxal simptomele scorbutului.

INTERACTIUNI
Medicamentele care scad nivelul plasmatic al vitaminei C sunt:

 • Anticonceptionale orale pe baza de estrogen
 • Aspirina in doze mari 
 • Antibioticele
 • Steroizii

In cazul medicamentelor anticoagulante (warfarina), dozele mari de vitamina C pot bloca actiunea warfarinei, astfel incat pentru ca terapia anticoagulanta sa-si pastreze eficienta trebuie crescute dozele. In plus, timpul de protrombina trebuie monitorizat pentru a urmari eficienta terapiei anticoagulante.

Doze mari de vitamina C pot interfera cu rezultatele anumitor teste de laborator: bilirubina serica, creatinina serica.
In cazul terapiei hipocolesterolemiante, inca se investigheaza interactiunile dintre vitamina C si statine. Se pare ca suplimentele de vitamina C administrate concomitent cu statinele ar diminua efectul benefic exercitat de medicatia hipocolesterolemianta.

ATENTIE
Necesarul de vitamina C este crescut pentru: femei gravide si care alapteaza, batrani, fumatori, pacienti cu boli periodontale. Totusi, nu se recomanda administrarea a mai mult de 200 mg/zi.

In ciuda promovarii agresive in media a beneficiilor suplimentelor nutritionale si antioxidantilor, terapia cu vitamina C trebuie individualizata in functie de antecedentele personale fiziologice si patologice (stari fiziologice speciale ca sarcina sau perioada de alaptare, boli in trecut sau in prezent), obiceiuri alimentare si stil de viata.
Pagini: « 1 ... 3 4 5 6 (7)
<< VITAMINA B6 (piridoxina) VITAMINA D >>
Legat de acest subiect
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007