Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Oase si muschi


Tendinita iliotibiala (sindromul de bandeleta iliotibiala)

Autor: Dr. Alexandru Nitulescu
Bandeleta iliotibiala este o banda fibroasa, un veritabil tendon, care corespunde tendonului final al muschiului mare fesier si al muschiului tensor al fasciei lata. Acest tendon, a carui forma este particulara, pentru ca este plat, ca o veritabila lama, se insera la nivelul portiunii exterioare a genunchiului pe un relief osos numit tuberculul lui Gerdy. De la nivelul insertiei sale proximale-creasta iliaca si pana la nivelul genunchiului aceasta lama tendinoasa este libera si poate sa se deplaseze. Astfel bandeleta “matura” in timpul miscarilor soldului si ale genunchiului zonele anatomice situate dedesubtul ei: condilul extern al femurului, portiunea distala si externa a femurului.
Tendinita iliotibiala (sindromul de bandeleta iliotibiala) este o patologie care se intalneste frecvent in timpul anumitor activitati sportive, cum ar fi maratonul, mersul pe bicicleta, ca si urcatul si coboratul unor pante abrupte.
tendinita iliotibiala (sindromul de bandeleta iliotibiala)
Durerea este situata la nivelul compartimentului extern al genunchiului, si intensitatea sa este variabila. Ea prezinta anumite particularitati. In repaus, in timpul mersului sau in timpul activitatilor sportive care necesita miscari incomplete si neregulate la nivelul genunchiului ca tenisul si basketul, nu exista nici o durere. In schimb, daca pacientul efectueaza un mars prelungit, constata pentru o distanta care este intotdeauna aceeasi dureri importante la nivelul compartimentului extern al genunchiului, ceea ce il forteaza sa isi opreasca cursa. Indata ce activitatea fizica inceteaza, durerea diminua semnificativ sau inceteaza complet. Totusi uneori durerea poate fi atipica si sa persiste si in perioadele de repaus.

In timp ce medicul examineaza genunchiul, este surprinzator sa constate ca nu exista nici o durere particulara. Pentru a-si regasi durerea tipica, trebuie efectuate anumite manevre. Testul RENNE consta in efectuarea de manevre de flexie-extensie in jurul a 30 in timpul sprijinului unipodal (intr-un singur picior). Durerea poate fi provocata de presiunea exercitata cu degetele la nivelul condilului extern la 3 cm deasupra interliniului articular in timpul extensiei pasive de 30. Acesta este testul NOBLE. Examenul clinic verifica daca exista retractii musculare, inegalitate de lungime a membrelor inferioare, valgus sau varus exagerat, anomalii statice, etc.
tendinita iliotibiala sindromul de bandeleta iliotibiala
Radiografiile sunt de cele mai multe ori normale. Rezonanta magnetica, ca si echografia, poate evidentia o inflamatie de tip bursita situata intre bandeleta ilio tibiala si condilul extern.

Examenul podologic poate duce la prescrierea de talonete ortopedice de corectie a pozitiei vicioase a piciorului. Controlul incaltamintei sportive este foarte important. Kinetoterapia asociaza fizioterapia specifica cu aplicatii locale de gheata, exercitii de “intindere” a muschilor si tendoanelor (“stretching”). Tratamentul medical poate fi local, prin aplicarea de antiinflamatoare. In cazurile rebele, una sau doua infiltratii locale sunt necesare.

Chirurgia este rar utilizata, si este indicata cazurilor rebele la tratamentul medical. Interventia consista in sectiunea fibrelor posterioare ale bandeletei la nivelul zonei de frecare.

Dupa o perioada de repaus de cateva zile, mersul este autorizat precoce, cu reluarea activitatilor sportive permisa dupa luna a doua.<< Torticolisul muscular congenital Tendinita de genunchi >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007