Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Boli si afectiuni - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Boli si afectiuni :: Pediatrie


Anemia

Tipuri de anemie
Autor: Dr. Dorin Rosca
In acest articol:
 1. Ce este anemia?
 2. Cauze
 3. Tipuri de anemie
 4. Semne si simptome
 5. Factori de risc
 6. Diagnostic
 7. Cum se poate preveni anemia?
 8. Pot anticonceptionalele afecta riscul de anemie?
 9. De cat fier avem nevoie zilnic?
 10. Tratament

Anemia microcitara

Cel mai frecvent tip de anemie intalnit este cel prin deficit de fier – feripriva - care este in general microcitara. Cazuri foarte rare sunt hemoglobinopatii cum ar fi anemia cu celule in secera (siclemie) si talasemia. Anemia prin deficit de fier apare  atunci cand absorbtia din alimente a fierului este insuficienta. Fierul reprezinta o parte esentiala a hemoglobinei si nivele scazute de fier determina scaderea incorporarii hemoglobinei in celulele rosii. Principala cauza a anemiei feriprive la femei in premenopauza o reprezinta pierderea de sange din timpul menstruatiei. Studiile au demonstrat ca deficienta de fier fara anemie determina performante intelectuale scazute si un IQ scazut la fetele tinere. La pacientii in varsta anemia feripriva este des asociata cu leziuni ale tractului gastrointestinal care sangereaza; coproculturile, endoscopia inferioara si superioara sunt frecvent utilizate pentru a identifica leziuni care sangereaza care pot fi maligne.

Anemia normocitara

Poate fi determinata de pierderea acuta de sange, boli cronice sau de incapacitatea de a produce destule celule rosii (fat de incapacitatea de a produce hemoglobina, care cauzeaza anemia microcitara)
Afectiunile renale sau cele hepatice cronice determina anemia normocitara; in afectiuni renale aceasta este asociata cu scaderea producerii hormonului eritropoietina. Unele deficiente hormonale cum ar fi cea de testosteron (hipogonadism) poate determina anemie normocitara. Anemia sideroblastica este cauzata de o producere anormala a celulelor rosii ca parte componenta a sindromului mielodisplastic care poate evolua  in procese maligne hematologice (in special leucemia mielogena acuta). Anemia aplastica (data de tulburarea maduvei hematogene) este anemia cauzata de incapacitatea maduvei hematogene de a produce celule rosii. Anemiile aplastice sunt mult mai rare decat cele datorate deficitului alimentar sau consecintelor genetice si avanseaza rapid.

Anemia macrocitara

Cea mai frecventa cauza a anemiei macrocitare o reprezinta deficienta fie a vitaminei B12 fie a acidului folic sau a ambelor asociata, fie un aport insuficient sau o absorbtie insuficiente. Deficienta acidului folic in mod normal nu produce simptome neurologice in timp ce deficienta de vitamina B12 produce. Anemia pernicioasa reprezinta o situatie autoimuna in care organismului ii lipseste factorul intrisec necesar absorbtiei vitaminei B12 din alimente. Alcoolismul poate determina anemie macrocitara.

Anemia produsa prin distrugerea celulelor rosii

Anemia hemolitica (hemo inseamna sange, lytic inseamna distrugere) apare atunci cand celulele rosii sunt distruse prematur (in conditii normale viata celulelor rosii dureaza 120 de zile). In anemia hemolitica acestea au o viata mult mai scurta iar maduva hematogena (tesutul  moale spongios din interiorul oaselor care produce celulele rosii) pur si simplu nu  poate mentine ritmul necesar producerii de celule rosii cerut de organism. Aceasta se poate intampla din diferite motive. Uneori infectiile sau unele medicamente cum ar fi antibioticele sunt de vina.
Intr-o situtie cunoscuta ca anemie hemolitica autoimuna sistemul imunitar nu diferentiaza celulele rosii ale organismului de cele straine nocive si atunci incepe sa  distruga celulele rosii.

Exista si alte deficiente imunitare ale celulelor rosii care determina anemie. Forme frecvente de anemie hemolitica ereditare includ anemia cu celule in secera (siclemia), talasemia si deficienta de glucozo6fosfatdihidrogenaza.

Anemia cu celule in secera (siclemia) - reprezinta o forma severa de anemie descoperita cel mai frecvent la persoane cu origini africane desi poate afecta si pe cei cu descendenta caucaziana, araba saudita, indiana sau mediteraneana.
In aceasta hemoglobina se deformeaza in momentul in care cedeaza oxigen, ingustand celulele rosii in forma de secera. Aceasta duce la distrugerea prematura a celulelor rosii, nivele scazute de hemoglobina in mod cronic si episoade recurente de durere cat si probleme care pot afecta virtual orice organ al organismului.

Talasemia

Este o afectiune care afecteaza de obicei persoane cu descendenta mediteraneana, africana si asiatica si care este marcata de o viata anormala si scurta a celulelor rosii. Talasemia majora denumita si anemia lui Cooley reprezinta o forma severa de anemie in care celulele rosii sunt distruse rapid si fierul este depozitat in piele si al nivelul organelor vitale. Talasemia minora implica doar o anemie medie si o schimbare a celulelor rosii redusa.

Deficienta de glucozo6fosfatdihidrogenaza

Deficienta de G6PDH (glucozo6fosfatdihidrogenaza) afecteaza cel mai frecvent barbatii din Africa desi a fost descoperita si la alte grupuri de oameni. In aceasta situatie celulele rosii fie nu produc destule enzima G6PDH ori enzima produsa este anormala si nu functioneaza corect. Cand o persoana  care sufera de aceasta deficienta are o infectie sau necesita anumite medicamente sau este supus unei medicatii specifice celulele rosii ale organismului sunt supuse la un stress in plus. Fara enzima G6PDH adecvata care sa le protejeze multe celule rosii sunt distruse prematur.

Anemia prin pierderi de sange

Pierderea de sange poate determina anemie fie datorita sangerarii excesive din timpul accidentelor, operatiilor, fie datorita unei probleme de coagulare. Sangerarea inceata, pe termen lung ca in cazul sangerarii intestinale din cazul bolii inflamatorii intestinale poate determina anemie. Anemia rezulta uneori si din cauza unei menstruatii puternice in cazul fetelor tinere si a femeilor. Toti acesti factori pot creste nevoia organismului pentru fier deoarece fierul e necesar in procesul producerii celulelor rosii.

Anemia cauzata de producerea necorespunzatoare de celule rosii

Anemia aplastica apare atunci cand maduva hematogena nu poate produce destule celule rosii. Aceasta poate fi asociata unei infectii virale sau expunerii la unele substante toxice, la radiatii sau medicamente (cum ar fi antibiotice sau tratamente pentru cancer). Unele cancere pot cauza anemie aplastica  asa cum unele boli cronice afecteaza capacitatea maduvei hematogene de a produce  celule rosii. Nivele crescute de hemoglobina si celule rosii ajuta sangele fetal sa transporte destul oxigen necesar dezvoltarii copiilor in mediul  sarac in oxigen al uterului. Astfel copii se nasc cu o anumita protectie fata de dificienta de fier. Dupa nasterea copilului si mai mult oxigen este disponibil si nivelul hemoglobinei copilului in mod normal scade la un nivel inferior dupa aproximativ 2 luni de viata, o situatie cunoscuta ca anemie fiziologica a noilor nascuti. Aceasta scadere temporara si de asteptat este considerata normala si nu este nevoie de tratament deoarece organismul  noului nascut va incepe curand sa produca celule rosii pe cont propriu.
Anemia apare si in momentul in care organismul nu este capabil sa produca destule celule rosii sanatoase datorita deficitului de fier. Fierul este esential in producerea hemoglobinei. Aportul insuficient de fier sau pierderea excesiva a fierului din organism poate conduce la anemie feripriva, cea ma frecventa forma prezenta la copii. Anemia feripriva poate afecta copii de orice varsta dar cea mai frecvent se intalneste la cei mai mici de 2 ani. Fetele la pubertate au un risc crescut de anemie feripriva datorita menstruatiei; pierderea lunara de sange creste necesarul de fier pe care trebuie sa il asigure din alimente.
Pagini: « 1 2 (3) 4 5 6 7 ... 10 »
Defecte congenitale cardiace >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007