Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CARDIOXANE, flacoane injectabile

Compozitie:
Cardioxane contine 500 mg de ICRF-187 liofilizat, sub forma de sare hidroclorica. Denumirea chimica a ICRF-187 este dexrazoxane. Cardioxane nu contine excipienti prezervanti.

Forma farmaceutica:
Pulbere sterila, liofilizata, alba sau usor galbuie.

Proprietati farmaceutice:
Mecanism de actiune: Sunt, deja, suficiente dovezi care confirma legatura dintre cardiotoxicitatea dependenta de doza, care apare la administrarea de Doxorubicina si radicalii oxizi liberi, a caror aparitie este strans legata de formarea complexului doxorubicina-fier. ICRF-187, un analog al EDTA (acid etilen-diaminotetraacetic), este hidrolizat la nivelul celulei cardiace la produsul ICRF-198, cu inel deschis. Atat ICRF-187 cat si ICRF-198 sunt capabili sa cheleze ionii metalici. Se considera ca patrunderea si, ulterior, hidroliza ICRF-187, in miocard, protejeaza fata de cardiotoxicitatea indusa de doxorubicina, prin scoaterea ionilor metalici din complexele toxice pe care le formeaza cu doxorubicina si prin prevenirea formarii complexelor doxorubicina-Fe3+, generatoare de radicali oxizi. Datorita faptului ca actiunea antitumorala si cardiotoxicitatea doxorubicinei se explica prin mecanisme diferite, ICRF-187 nu afecteaza eficacitatea antitumorala a doxorubicinei, dar nici nu protejeaza impotriva toxicitatii noncardiace produsa de aceasta.

Farmacocinetica:
Dupa administrarea intravenoasa, cinetica intraplasmatica urmeaza 2 modele compartimentale. Timpul mediu de injumatatire alfa este de 15 minute si timpul mediu de injumatatire beta este de aproximativ 140 de minute. Volumul aparent de distributie este de 1,1 l/kg. Distributia tisulara este rapida, nivelul cel mai mare de produs neschimbat si hidrolizat, fiind intalnit in ficat si in rinichi. ICRF-187 nu patrunde in lichidul cefalorahidian intr-o cantitate semnificativa clinic. ICRF-187 se elimina, neschimbat, prin urina in proportie de 40%. Eliminarea medicamentului poate fi redusa la pacientii cu clearance-ul scazut al creatininei. Nu a fost observata legarea intr-o masura semnificativa a ICRF-187 de proteinele plasmatice, legarea fiind intr-o proportie mai mica de 2%.

Indicatii:
Prevenirea cardiotoxicitatii la pacientii care urmeaza tratament citostatic, care contine in schema terapeutica si doxorubicina.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta fata de Cardioxane.

Reactii adverse:
La dozele recomandate ca fiind cardioprotector, Cardioxane nu determina o crestere a incidentei sau severitatii manifestarilor clinice de toxicitate, care apar in mod obisnuit in timpul unui tratament citostatic standard, cum ar fi 5-fluorouracil, doxorubicina, ciclofosfamida, cu singura exceptie, minima accentuare a leucopeniei si trombocitopeniei. La doze foarte mari (4 500 mg/m2 - Doza Maxima Tolerata DMT) apar leucopenie si trombocitopenie usoara-moderata, dar, tranzitorie, greata, voma, alopecie si o crestere tranzitorie a valorilor testelor hepatice. Alte fenomene de toxicitate raportate la doze DMT au fost stare de rau, subfebrilitate, cresterea clearance-ului urinar al fierului si zincului, anemie, tulburari de coagulare a sangelui, cresterea tranzitorie a nivelului trigliceridelor si amilazei serice si o scadere tranzitorie a nivelului calciului seric.

Precautii speciale:
Avand in vedere ca au fost raportate disfunctii hepatice, la doze de ICRF-187 depasind de 4-5 ori dozele administrate cu rol cardioprotector, se recomanda efectuarea de rutina a testelor functionale hepatice, la toti pacientii cu afectiuni hepatice preexistente. Tinand cont ca disfunctia renala poate sa determine scaderea eliminarii ICRF-187, pacientii cu functie renala diminuata trebuie monitorizati pentru semne de toxicitate hematologica. ICRF-187 se pare ca prezinta actiune mutagena. Potentialul carcinogen al ICRF-187, nu a fost investigat. Malignitati secundare nu au fost raportate dupa tratamentul cu ICRF-187. Totusi, ICRF-159, forma racemica a ICRF-187, s-a asociat cu dezvoltarea malignitatii secundare, dar numai dupa o perioada foarte indelungata de tratament. Ca si celelalte produse citostatice, Cardioxane trebuie administrat sub supravegherea celor cu experienta in tratamente citotoxice. Au fost raportate reactii cutanate dupa contactul direct cu Cardioxane. Manipularea si pregatirea solutiei de Cardioxane trebuie facuta cu grija, fiind recomandata purtarea de manusi de protectie. Daca pulberea sau solutia de Cardioxane vine in contact cu pielea sau cu mucoasele, zona respectiva trebuie spalata bine cu apa.

Sarcina si alaptare:
Nu exista informatii concrete care sa dovedeasca afectarea fertilitatii umane, sau potentialul teratogen. Date experimentale sugereaza faptul ca, ICRF-187 poate dauna fatului si deci nu trebuie administrat la femeia gravida, sau la mame care alapteaza. Cardioxane nu trebuie administrat la persoanele fertile, fara a se lua masuri contraceptive.

Interactiuni medicamentoase:
Cardioxane poate sa accentueze toxicitatea indusa de chimioterapie sau de iradiere, necesitand o atenta monitorizare hematologica de-a lungul primelor 2 cicluri de tratament. Cardioxane nu trebuie amestecat cu nici un alt medicament in perfuzie.

Posologie si mod de administrare:
Cardioxanul se administreaza in perfuzie lenta, timp de cel putin 15 minute, cu circa 30 de minute inainte de administrarea doxorubicinei. Doza de Cardioxane este de 20 de ori mai mare decat cea de doxorubicina. In general se administreaza 1 000 mg/m2 Cardioxan, pentru ca doza obisnuita de doxorubicina este de 50 mg/m2. Doza maxima de Cardioxane nu trebuie sa depaseasca 1 000 mg/m2. Tratamentul cu Cardioxane trebuie inceput odata cu prima doza de doxorubicina si trebuie repetat de fiecare data cand se administreaza doxorubicina. Nu exista deosebiri, in ceea ce privesc dozele, pentru pacientii varstnici. Siguranta si eficienta Cardioxanului, la copii, nu a fost, inca, bine stabilita. Continutul fiecarui flacon trebuie dizolvat cu 25 ml de apa distilata si se va agita bine timp de cateva minute. Rezulta o solutie cu un pH de aproximativ 1,6. Pentru a evita riscul aparitiei tromboflebitei la locul de injectare, Cardioxane nu trebuie administrat fara o diluare prealabila corespunzatoare. Continutul flacoanelor care se vor administra trebuie amestecat si diluat aseptic, cu 250 ml de solutie Ringer Lactat, sau solutie 0,16 M Sodiu Lactat USP. Cardioxane nu contine prezervanti antimicrobieni, deci trebuie administrat in maximum 6 ore de la dizolvare. Nota: Produsele care se administreaza parenteral trebuie inspectate vizual, pentru a constata eventuale particule sau modificari de culoare ale solutiei.

Supradozare:
Semnele de supradozare pot consta in leucopenie, trombocitopenie, greata, voma, diaree, reactii cutanate, alopecie. Nu exista antidot specific, tratamentul fiind doar simptomatic.

Observatii speciale:
Cardioxane trebuie administrat numai la pacientii care urmeaza tratament citostatic dupa scheme care contin doxorubicina. Monitorizarea hematologica trebuie facuta regulat, mai ales in timpul primelor 2 cicluri terapeutice. Leucopenia si trombocitopenia sunt rapid reversibile la intreruperea tratamentului. Pentru a fi pe deplin siguri de efectul cardioprotector al Cardioxanului, este foarte important ca administrarea lui sa inceapa odata cu prima doza de doxorubicina.

Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule:
Este improbabil ca ICRF-187 Cardioxane sa afecteze capacitatea de conducere auto. Nu afecteaza, in nici un fel, sistemul nervos central.

Conditii de pastrare:
Cardioxane nu trebuie pastrat peste perioada de valabilitate, mentionata pe flacon si pe cutie. Produsul reconstituit trebuie utilizat in primele 6 ore de la realizarea solutiei. Tinand cont de faptul ca produsul nu contine substante prezervante antimicrobiene, este de preferat ca administrarea sa se faca imediat dupa reconstituire/dilutie.

Precautii speciale:
Pulberea liofilizata se pastreaza la temperatura de maxim 250 C, ferita de lumina si umezeala. Produsul reconstituit este stabil pana la 24 de ore, la temperatura camerei si la lumina artificiala normala. Dilutia produsului este stabila 8 ore. In mod obisnuit, se recomanda pastrarea la temperatura de 2-80 C, ferit de lumina si utilizarea in primele 6 ore. Solutia nefolosita se arunca.

Forma de prezentare:
Cardioxane este ambalat in flacoane de unica utilizare, de 36 de ml, de culoare maro, rezistente la lumina, din sticla tip I, inchisa cu un dop de cauciuc, acoperit cu un capac de aluminiu. Fiecare flacon contine 500 mg de substanta activa, sub forma hidroclorica.

Producator: Eurocetus

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007