• Optiuni de sortare - Proceduri si teste
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Interventii si analize - index alfabetic
A B C D G H I P S T U V
Interventii si analize :: Interventii


Biopsia placentara, CVS

Ce este biopsia placentara (chorionic villus sample)?
Autor: Dr. Roxana Rosca

Biopsia de placenta (CVS, chorionic villus sample) are aceleasi indicatii ca amniocenteza si poate fi utilizata in locul acesteia desi are riscuri putin mai ridicate (1-3%). Nu este recomandata la femeile care prezinta sangerari vaginale in timpul sarcinii si nici la cele cu sensibilizare Rh dintr-o sarcina anterioara.

CVS a fost introdusa in anii 1980, consta din extragerea unei mostre de tesut din partea viloasa a membranei coriale pentru analiza de laborator. Vilozitatile coriale sunt prelungiri microscopice ale membranei coriale iar celulele care intra in alcatuirea lor sunt de origine fetala, asa incat analiza de laborator poate identifica orice boala genetica, cromozomiala sau biochimica a fatului.

Perioada optima a efectuarii CVS este intre 10 si 12 saptamani de gestatie, acesta reprezentand un avantaj fata de amniocenteza, dar spre deosebire de aceasta nu detecteaza defectele de tub neural. CVS este mai sigura din punctul de vedere al pierderii sarcinii decat amniocenteza precoce (inainte de 15 saptamani).

Se poate face transvaginal (transcervical) sau transabdominal in functie de preferintele pacientei sau medicului, in anumite cazuri dispunerea placentei dictand alegerea metodei. Ambele metode se practica sub ghidaj ecografic si sunt la fel de sigure si eficiente, durand aproximativ 5 minute. Prin metoda transcervicala, extragerea materialului se face folosind un cateter, iar pentru cea transabdominala un ac fin. Inaintea efectuarii CVS pacienta trebuie sa aiba vezica urinara plina pentru o mai buna imagine ecografica.
Rezultatele se obtin in aproximativ 10 zile.

Riscurile CVS sunt:

  • Contractii uterine dureroase 20%
  • Sangerare vaginala 7-10%
  • Pierderea sarcinii 2-3%
  • Infectie, ruptura membranelor (rar)

Analiza celulelor coriale poate detecta peste 200 de afectiuni, cum ar fi sindromul Down si fibroza chistica dar nu detecteaza defectele de tub neural.
<< Amniocenteza Vasectomia >>
Legat de acest subiect

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007