• Optiuni de sortare - Viata sanatoasa
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Viata sanatoasa - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Viata sanatoasa :: Psihologie


Medicina chineza - meridianele si starile psihice

Autor: Cristiana Levitchi
Psiholog-Psihoterapeut
www.sensart.ro
N-ai banui ca exista interpretari medicale surprinzatoare care afirma ca in diversele luni ale anului, pe rind, organele corpului omenesc sufera o dezechilibrare energetica, adica devin mai subrede si asupra lor trebuie actionat cu terapii neconventionale pentru a le fortifica.

Cine putea sa sustina o astfel de teorie decit medicina din China, care pune atita pret pe zestrea de energie a corpului omenesc, dar mai ales pe circulatia acestei energii de-a lungul unor cai ciudate, amplasate surprinzator in alt loc decit organul respectiv, denumite meridiane energetice.

Ai fi tentat sa privesti cu neincredere aceste afirmatii mai putin obisnuite, dar imediat iti vin in minte niste argumente ce sustin medicina traditionala chineza.

Si anume, terapiile naturiste se practica in China de vreo 5.000 de ani, deci au trecut cel mai dificil examen, anume curgerea vremii, si sa nu se uite ca, folosind aceste terapii cu plante, cu acupunctura etc., a fost mentinuta sanatatea si s-au tratat bolile in cadrul unui popor urias de peste 1,5 miliarde de chinezi.

Calendarul bolilor
Dezvolta subiectul incadrarii in lunile anului a starii mai putin favorabile a diverselor organe doctorul Teodor Coldea, specialist in medicina chineza si indiana, mai ales in acupunctura, fitoterapie si biorezonanta. Iata cum arata un calendar pe luni al bolilor si tulburarilor mai grave dupa conceptiile medicinei chineze.

Sint expuse aceste repartizari incepind cu luna aprilie, pentru ca lunile ianuarie, februarie, martie deja au trecut si in anul ce vine ele trebuie reevaluate conform anului 2009.

Revenind la lunile care au ramas din anul 2008, se mentioneaza ca aprilie este dominat de elementele metal si foc, iar luna mai este marcata de elementele apa si foc.

La chinezi, focul inseamna inima, deci in aprilie si mai trebuie sa aiba o grija deosebita cei care sufera de tulburari ale inimii: de fibrilatii, de ischemii, de hipertensiune.

Se mai stie ca primavara ficatul se afla in activitate maxima, deci el trebuie tratat pentru a-l face mai viguros.

Energia primaverii ajuta ficatul sa lucreze, dar el trebuie fortificat tocmai fiindca se afla la turatie maxima si prin acupunctura, si prin plante.

Revenind la cei cu cardiopatie, hipertensiune vizate in aceste luni, aprilie si mai, acesti pacienti trebuie sa-si continue tratamentul obisnuit pentru inima si vase, dar in paralel trebuie sa faca tratamente si cu acupunctura, si cu plante, sa sprijine regenerarea celulelor inimii si ficatului.

Prin acest aport oferit de acupunctura si fitoterapie se incearca intirzierea imbatrinirii celulelor din inima si ficat in lunile aprilie si mai.

Iunie, iulie, august
Luna iunie este caracterizata de chinezi ca o luna a pamintului si apei.

Trebuie sa fie atenti deci cei cu necazuri la articulatii, oase, pancreas, rinichi.

Acestia vor avea mici probleme.

Tocmai de aceea, acesti pacienti trebuie sa bea ceaiuri din plante care se adreseaza organelor respective.

Spre pilda, ceaiuri de coada calului, de urzica, de mesteacan, de ienupar.

Lunile iulie si august, in filozofia chineza, sint dominate de elementele metal si lemn. In principiile medicinei din China, metalul are ecou in plamini si intestinul gros, iar lemnul este reprezentat de ficat si vezica biliara.

Tocmai de aceea, in mod surprinzator, chinezii considera ca accidentul vascular cerebral inseamna si un ecou venit de la ficat.

Cei care au avut un accident al vaselor creierului trebuie sa fie echilibrati prin acupunctura si plante, pentru a preveni un nou accident vascular cerebral.

Septembrie, octombrie
Lunile septembrie si octombrie sint reprezentate de elementele foc, pamint si apa.

Chinezii sustin ca focul are efect asupra inimii si asupra sistemului nervos simpatic, precum si asupra celui parasimpatic.

De aceea, in septembrie si octombrie, trebuie sa li se regleze energia persoanelor cu necazuri la oase si articulatii, sa se actioneze asupra energiei din splina si pancreas, mai ales ca se anunta sezonul rece.

In luna octombrie, acupuncura trebuie sa faca o echilibrare a energiei din inima si rinichi.

Anxietatea, teama sint semne ca a scazut energia din rinichi.

Chinezii spun ca fricosii au putina energie in rinichi, de aceea le lipseste vointa si se afla mereu intr-o stare de teama.

De altfel, medicina chineza sustine ca axul rinichi-inima e foarte important pentru evolutia spirituala a omului.

Convingerea unui om ca este bolnav devine chiar boala.

Acestia incep sa sufere de o boala la nivel mental.

Unii vin si se pling de dureri si necazuri la inima, dar analizele si testarile nu scot in evidenta ceva rau.

Acesti pacienti nu au o boala la nivel anatomic sau fiziologic, ei sufera de boala la nivelul de energie ale inimii si pericardului.

Cei care se vor imbolnavi de inima, cu ceva timp inainte, au vise si cosmaruri, semn ca sufletul lor e bolnav si ca se va instala in viitor o boala cardiaca, de obicei un infarct.

Acestia trebuie echilibrati energetic si pentru situatia de teama in care se afla.

Noiembrie, decembrie
Elementul predominant in noiembrie si decembrie este pamintul.

Chinezii spun ca elementul pamint are ecou in pancreas, in splina si in stomac, deci in bolile localizate la aceste trei organe. Insa in noiembrie, decembrie trebuie sa fie atenti si cei care sufera de articulatii si de oase.

Starea de ingrijorare afecteaza pancreasul si duce la cresterea glicemiei.

Luna noiembrie mai are un element caracteristic, si anume apa, cu corespondenta ei in rinichi.

Multi pacienti vin plingindu-se de oboseala, iar examenul de biorezonanta arata o saracie in vitamine si minerale, adica in potasiu, magneziu, seleniu, zinc.

Astfel, se creeaza conditii favorabile acelor nedoriti radicali liberi ce conduc la oboseala.

HORMONI
Deficitele de hormoni, de exemplu, un raport rau intre estrogeni si progesteron duc la astenie.

Oboseala este cauzata si de o dezechilibrare a balantei secretiilor din sistemul nervos, deci o deteriorare a balantei serotonina-dopamina.

Pentru a lupta cu oboseala ca semn de depresie trebuie actionat cu biorezonanta, acupunctura, plante.

Chinezii spun ca depresia e ucigasa sufletului. La biorezonanta se deseneaza harta emotionala a pacientului.

Minia afecteaza ficatul.
De aceea, acesti oameni trebuie echilibrati hormonal si emotional.

Un om deprimat are dezechilibre in energia ficatului, inimii, rinichiului.

Exista o serie de plante ce actioneaza in zona psihicului.

Roinita este indicata in starile rele ale psihicului, obligeana este o planta ce ajuta sufletul, salvia e destinata celor cu sufletele zdrobite, caci actioneaza pe tiroida, pe metabolism si aduce relaxarea, gonind depresia.<< Nu va lasati prada gandurilor negative >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007