• Optiuni de sortare - Viata sanatoasa
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Viata sanatoasa - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Viata sanatoasa :: Sarcina si nasterea


Diagnosticul prenatal in sindromul Down

Triplul test
Autor: Dr. Roxana Rosca
In acest articol:
  1. Triplul test
  2. Amniocenteza
  3. Biopsia placentara (chorionic villus sample)
  4. Concluzii

Diagnosticul prenatal se face in primele luni de sarcina si consta in:
• teste neinvazive: triplul test
• teste invazive: amniocenteza si  biopsia de placenta (CVS-chorionic vilus sampling).

Triplul test este probabil cel mai important test neinvaziv facut in scopul detectarii anumitor anomalii fetale, ca de exemplu: defecte de tub neural, sindrom Edwards si bineinteles sindrom Down. Este deja considerat metoda de screening, folosind markeri serici materni, este simplu de efectuat, rezultatele se obtin rapid si in mare masura sunt concludente.

Se bazeaza pe determinarea in sangele matern intre saptamanile 14 si 21 de gestatie a nivelurilor alfa-fetoproteinei AFP (una din primele alfa-globuline ce apar in timpul dezvoltarii embrionare), estriolului neconjugat uE3 ( hormon estrogenic principal secretat de placenta in timpul sarcinii) si ale gonadotrofinei chorionice umane hCG ( hormon produs de partea fetala a placentei in celulele coriale, cu valori detectabile de la cateva zile dupa fecundare). Acestea au valori modificate in sindromul Down.

Testul consta in prelevarea a 5 ml de sange periferic de la mama, determinarea lor cantitativa si corelarea cu varsta materna putand ajuta la estimarea riscului individual al unei femei pentru o sarcina cu sindrom Down. Acest calcul estimativ deriva din testarea individuala a valorilor celor trei markeri, combinat cu calcularea riscului specific legat de varsta, greutate materna, rasa, diabet zaharat insulinodependent, numarul de tigarete fumate pe zi, pentru a produce o probabilitate insumata pentru trisomia 21. In acest fel se pot detecta aproximativ 70 % din fetusii cu sindrom Down. Se accepta in general , riscul de 1/385 pentru sindrom Down la data probabila a nasterii, aceasta fiind probabilitatea estimata pentru trisomia 21 a unei femei de 35 de ani cu sarcina la termen.

Mamelor cu risc estimat peste limita predeterminata li se face o ecografie pentru determinarea varstei gestationale reale, prin biometrie fetala (diametrul biparietal, lungimea femurului, lungimea cranio caudala). Daca in urma recalcularii varstei gestationale, riscul este in continuare peste limita acceptabila, abia atunci femeia este orientata spre un diagnostic de certitudine prin amniocenteza, urmat de consiliere genetica.
Avand in vedere ca valoarea celor trei markeri este strict dependenta de varsta gestationala, astfel incat o eroare mica de estimare de 5-9 zile poate duce la erori in calcularea riscului, se recomanda ca in ziua prelevarii markerilor serici sau cu cateva zile inainte sa se faca o ecografie cu biometrie fetala pentru a stabili varsta de gestatie reala. Nivelul celor trei markeri din sangele gravidei se compara cu esantionul considerat normal pentru varsta gestationala data.

In sindrom Down creste peste limita acceptabila nivelul hCG, iar nivelurile de AFP si uE3 sunt mai scazute decat media.
Daca riscul calculat depaseste un anumit nivel de risc acceptat, testul se considera pozitiv. Acest rezultat nu inseamna obligatoriu ca sarcina este afectata, deoarece triplul test are doar valoare orientativa pentru diagnostic, insa necesita o urmarire ecografica mult mai atenta, orientare spre amniocenteza si consiliere genetica daca este cazul.

Noua gravide din zece vor avea un rezultat negativ, ceea ce inseamna o probabilitate mult mai mica de a da nastere unui copil cu acest sindrom, neexcluzand in totalitate acest risc insa. Totusi cu triplul test se detecteaza peste 70% din fetusii cu sindrom Down, un procent rezonabil pentru a recomanda triplul test ca procedura de screening pentru toate gravidele indiferent de varsta, acest test fiind considerat de rutina pentru majoritatea spitalelor de profil.
Singura procedura menita sa excluda aproape 100% diagnosticul de sindrom Down, mai precis in proportie de 98%, este amniocenteza cu efectuarea cariotipului fetal din lichidul amniotic.
Pagini: (1) 2 3 4 »
<< Depresia postpartum (dupa nastere) Vaccinul >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007