• Optiuni de sortare - Viata sanatoasa
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Viata sanatoasa - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Viata sanatoasa :: Psihologie


Intrebari si raspunsuri

Autor: Cristiana Levitchi
Psiholog-Psihoterapeut
www.sensart.ro

1.“Baiatul meu de 15 ani sta numai in fata calculatorului. Nu-l intereseaza nimic altceva si nu stiu cum sa-l determin, cu vorba buna, sa paraseasca scaunul”. Mariana, 35 de ani.
Evident ca stiti si dvs ca nu este bine sa stea asa mult, deoarece se poate crea o dependenta ca multe altele...si excesele de orice fel nu fac bine. Dar sa-i impuneti sa nu mai stea la calculator este de asemeni o greseala. E de preferat sa-i observati comportamentul, grupul de prieteni, posibilele complexe. Astfel o sa va dati seama - ce se afla in interiorul lui. O cauza a dependentei de calculator poate fi timiditatea, fobia sociala si greutatea de a isi face prieteni/ prietena...E bine ca tatal lui sa comunice mai mult cu el, ca de la barbat la barbat, astfel fiul dvs se va identifica cu tatal si va invata sa se simta bine in pielea de barbat. N-ar strica sa isi ocupe timpul cu un sport care il va face sa aiba mai multa incredere in el, fizic si psihologic.
 
2. „Desi are 10 ani, fetitei mele ii este teama de intuneric, se sperie daca se trezeste noaptea si nu e o lumina aprinsa in casa. E normal?”. Ramona, 29 de ani.
Da, este normal. Teama de intuneric la copiii de aceasta virsta e normala si va disparea in timp. E necesar insa sa investigati care ar fi cauza...Temerile copiilor se transmit si de la parinti, bunici, cei care stau cu ei de obicei. Astfel daca unui membru al familiei ii e teama de intuneric(sau de altceva), ii va fi si copilului. Daca cumva a fost speriata cu "bau-bau " sau alte astfel de blestematii - asta duce tot l ateama. Inca ceva - daca doarme cu un membru al familiei in pat sau camera, atunci este dependenta, deci ne-autonoma si astfel nu are indeajuns incredere in ea.  Este bine sa ii lasati o luminita aprinsa si s-o lasati sa doarma singura (sa aiba camera ei) cu jucaria preferata. De asemeni, exercitiul de imaginatie - prin care ea isi cheama personajul preferat imaginar sa o apere de cele "negre" ajuta foarte mult.
 
3. „Sunt disperata. Fiica mea de 16 ani a cazut in butoiul cu melancolie, cred ca e indragostita. Nu-i pasa de nimic, sta ore in sir privind in gol. Sa o cert, sa o las in pace? Cum sa procedez?” Ecaterina, 41 de ani.
Adolescenta este o virsta dificila in care se petrec multe schimbari de la nivel biologic pina l anivel psihologic. E de preferat sa nu o certati ci sa ii respectati pe cit posibil nevoia de intimitate, pe de o parte si pe de alta sa o ascultati, sa o intelegeti cind ea are nevoie de dvs. Ea are nevoie de sprijinul dvs (chiar daca il neaga uneori si se revolta). Primele experiente romantice relationale pot fi "deceptionante" pentru adolescent/a. De aceea o comunicare mai buna intre dvs si fata dvs ar fi de dorit - in ce sens - impartasindu-i din experientele dvs de adolescenta insa neimpunindu-i conceptiile si preceptele dvs de viata.
 
4. „Fiul meu are 7 ani si minte intruna. Oare minte intentionat? De ce la ce varsta mint copiii cu buna stiinta?” Dorina, 27 de ani.
Copiii mici fabuleaza, nu mint. Conceptul de minciuna se constientizeaza de obicei de copil cam pe la virsta de 9 ani, cind incepe sa stie ce e aceea moralitate (bine si rau). E bine sa va dati seama daca minte sau fabuleaza. Daca minte, e neaparat necesar sa va dati seama de SCOPUL minciunii lui. Orice reactie are la baza o alta reactie. Cum anume va comportati dvs astfel incit el ajunge sa minta? Astfel daca un copil e certat, batut, admonestat invata ca daca spune adevarul o sa fie respins si neiubit. Orice fiinta umana cauta placerea si fuge de durere. Astfel, copilul cauta sa fie iubit si acceptat de parinti, o cauza a minciunii fiind teama de a nu va mai fi pe plac, aceeptat de cei dragi. De altfel si adultii mint...si e bine sa va intrebati de ce mintiti - cind mintiti? Posibil din teama de respingere, din dorinta de a face pe plac, din jena...Inca ceva important - copiii copiaza inconstient comportamentului parintilor. Daca dvs mintiti (indiferent ca la servici sau acasa) copilul va face la fel. Foarte important este sa nu il certati cind minte, ci sa aflati pe alte cai adevarul si sa comunicati mai mult cu fiul dvs.
<< Cum sa scapi de tendinta de a fi perfecta din punct de vedere corporal Cearta-te, dar cu cap >>

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007