• Optiuni de sortare - Viata sanatoasa
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Viata sanatoasa - Index alfabetic
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z
Viata sanatoasa :: Sarcina si nasterea


Medicamentele si sarcina

Cum se apreciaza siguranta medicamentelor pentru femeile insarcinate?
Autor: Dr. Raluca Damean
medic ortoped
In acest articol:
  1. Cu ce situatii va puteti confrunta?
  2. Care ar trebui sa fie atitudinea viitoarelor mame fata de administrarea de medicamente in timpul sarcinii?
  3. Ce efecte au medicamentele asupra embrionului si fatului?
  4. Cum se apreciaza siguranta medicamentelor pentru femeile insarcinate?
  5. Lista cu cele mai utilizate medicamente
  6. Citeva reguli simple

Exista relativ putine informatii privind actiunea anumitor medicamente in sarcina. Inainte de a fi lansat pe piata, un medicament parcurge mai multe etape de testare. Se incepe prin testarea pe animale (inclusiv animale gestante) pentru a se determina un nivel initial de siguranta. Daca se dovedeste suficient de sigura, respectiva substanta se testeaza pe oameni. Majoritatea studiilor sint asa numitele studii “bine controlate” si includ un grup de pacienti ce primeste substanta ce urmeaza a fi testata si altul care primeste un medicament deja aprobat pentru utilizare sau o substanta inactiva (placebo). Din motive etice, aceste studii nu includ si femei insarcinate.
Prin urmare, datele privind efectele nedorite ale medicamentelor in sarcina se obtin fie prin raportarea acestora de catre companiile farmaceutice, medici sau chiar paciente, fie prin includerea femeilor insarcinate care deja au luat anumite medicamente si nu au nascut, in studii ce compara bebelusii proveniti din aceste sarcini cu cei ai caror mame nu au luat respectivul medicament in sarcina.
Pentru a face aceste informatii mai usor de utilizat, Food and Drug Administration, asociatie guvernamentala din Statele Unite, fara acordul careia nu poate fi lansat nici un medicament nou pe piata, defineste categoriile de risc pentru sarcina in A, B, C, D, X. Acest sistem este cel mai utilizat la ora actuala la nivel mondial.

Categoria A: studii adecvate si bine controlate efectuate pe femei gravide nu au demonstrat cresterea riscului de anomalii fetale. Din pacate, in aceasta categorie intra putine substante. Printre ele se afla acidul folic si vitaminele prenatale, dar numai in dozele recomandate (vitamina A in doze mari e teratogena).

Categoria B: studiile pe animale nu au demonstrat efect nociv asupra fatului, dar nu exista studii adecvate sau bine controlate pe femei gravide sau studiile pe animale au demonstrat prezenta efectelor adverse, dar studiile adecvate si bine controlate pe femei gravide nu au demonstrat nici un risc pentru fat (ex. paracetamolul, insulina, penicilinele, cefalosporinele, nistatinul in aplicare locala, metoclopramidul, ranitidina, famotidina).

Categoria C: studiile efectuate pe animale au demonstrat efect nociv pentru fat, dar nu exista studii efectuate pe femei gravide sau nu s-au efectuat studii pe animale si nici studii adecvate si bine controlate pe femei gravide (ciprofloxacinul, norfloxacinul, codeina, omeprazolul, ketoconazolul).

Categoria D: studii adecvate si bine controlate sau studii observationale pe femei gravide sau animale au demonstrat anomalii fetale, dar beneficiile tratamentului pot depasi riscul potential (tetraciclina, doxiciclina, kanamicina, diazepamul, fenobarbitalul).

Categoria X: studii adecvate si bine controlate sau studii observationale pe femei gravide sau animale au demonstrat anomalii fetale, iar utilizarea acestor substante este contraindicata femeilor insarcinate sau celor care doresc sa conceapa un copil (xanax, clomifen, iod radioactiv, isotretinoin, talidomida).

Aceeasi substanta poate apartine unor categorii diferite in functie de trimestrul in care se administreaza. Ibuprofenul (Advil, Nurofen, Paduden), un antiinflamator nesteroidian, este de categorie B in primele doua trimestre, dar in trimestrul III este de categorie D (inhiba travaliul, da hipertensiune pulmonara la fat prin inchiderea canalului arterial).
Pagini: « 1 2 3 (4) 5 6 »
Expunerea la raze X in sarcina >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007