• Optiuni de sortare - Semne si simptome
Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
 • Newsletter
Semne si simptome - Index alfabetic
B C D G H I M O P R S V Z
Semne si simptome :: Semne si Simptome


Oboseala

Introducere
In acest articol:
 1. Introducere
 2. Care sunt cauzele oboselii?
 3. Care sunt semnele si simptomele oboselii?
 4. Cum sunt diagnosticate cauzele oboselii?
 5. Care este tratamentul oboselii?
 6. Poate fi oboseala prevenita?
 7. Ce trebuie sa retinem?
Oboseala poate fi descrisa ca o lipsa de energie si de motivatie (atat la nivel fizic, cat si la nivel mental). Aceasta stare este diferita fata de somnolenta, un termen care este utilizat pentru a exprima nevoia de a dormi.

Adesea o persoana se poate plange de o stare de oboseala, care este o problema de sanatate, si este nevoie de ajutor medical pentru a distinge intre oboseala si somnolenta, desi de multe ori acestea pot aparea in acelasi timp.

In afara de somnolenta si alte stari pot fi asociate cu oboseala, cum ar fi problemele de respiratie, slabiciunea musculara. Din nou, aceste simptome pot aparea toate in acelasi timp.

De asemenea, oboseala poate fi un raspuns normal la activitatea fizica si psihica intensa; in cele mai multe cazuri, de catre persoanele normale, oboseala este rezolvata rapid (de obicei in cateva ore-cel mult o zi, in functie de intensitatea activitatii) prin reducerea activitatii pe o perioada de timp.

Oboseala este o stare foarte comuna pentru multi oameni, de aceea trebuie sa ne reamintim ca ea este un simptom nu o boala.

Dar, foarte multe boli pot induce starea de oboseala, iar simptomele pot fi resimtite atat la nivel fizic cat si psihic, sau amandoua deodata.

Adesea, simptomele de oboseala au o evolutie treptata si adesea nu putem fi constienti de cat de multa energie am pierdut, pana nu facem o comparatie intre timpul petrecut pentru a face o activitate inainte si cat petrecem acum.

Multi oameni pun oboseala pe seama imbatranirii si ignora simptomele acesteia. Acest lucru conduce la agravarea starii de oboseala si la cautarea ajutorului specializat foarte tarziu.

Desi este adevarat ca depresia si alte probleme psihice ar putea fi motivul pentru oboseala, este bine totusi sa va asigurati ca nu este o boala fizica, si sa cautati problema de baza a starii dumneavoastra.

Persoanele care acuza oboseala pot avea trei plangeri comune, cu toate acestea, ele pot varia la fiecare persoana:

1. Ar putea fi lipsa de motivatie sau a capacitatii de a incepe o activitate;

2. Se plictiseste rapid imediat ce a inceput o activitate;

3. Poate acuza oboseala psihica sau dificultati de concentrare si de memorie pentru a porni sau pentru a duce la bun sfarsit o activitate.

In timp ce starea de oboseala poate dura un timp mai indelungat, prezenta oboselii cronice este totusi diferita fata de sindromul bolii cronice, care poate fi identificat pe baza a doua criterii, dupa cum urmeaza:

1. Persoana are o stare de oboseala cronica severa pentru o perioada de cel putin sase luni sau mai mult, fara a se cunoaste alte probleme medicale (a caror manifestare include si oboseala) si nu exista un alt diagnostic clinic al unei alte boli care sa includa si oboseala;

2. In acelasi timp, are patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
 • Stare de rau dupa o boala
 • Tulburări de memorie sau de concentrare;
 • Somn fara a se simti odihnita dupa;
 • Dureri musculare
 • Dureri ale articulatiilor, fara a se inrosi sau a se umfla ;
 • Sensibilitate in zona nodurilor cervicale sau axilare
 • Dureri in gat;
 • Dureri de cap;
Alte stari pe care o persoana le-ar putea folosi pentru a descrie oboseala pot include urmatoarele:
 • Letargie;
 • Apatie;
 • Lipsa energiei;
 • Extenuare;
 • Uzura
 • Plictiseala
 • Stare generala de rau
 • Senzatii de lesin.Pagini: (1) 2 3 4 5 ... 7 »
<< Cefaleea Cearcanele >>
Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007